Alla inlägg under november 2008

Av Familjen Edengrand - 24 november 2008 09:23

Äntligen är värdet nere, så att han slipper spoldroppet. Nu kan han kanske börja må lite bättre. Nu när giftet är ute ur kroppen och han kan få börja sova utan att behöva vakna var timme för att kissa. Cellgiftet (högdosmetrotrexatet) gör ju att han mår illa och kräks. Vi hoppas verkligen att han ska bli bättre under dagen, men vi vågar inte låta honom komma hem än. Han måste kunna stå på benen först en stund och få i sig nåt utan att han kräker upp det och inte behöva inhalera mer. 

Elias har fortsatt ont i magen men har trots detta fått i sig en halv macka. Är trött och ska försöka sova middag under dagen.

Av Familjen Edengrand - 23 november 2008 08:45

Värdet som vi väntar på att gå ner verkar vänta på sig ytterligare. Så Elias blir inte av med sitt spoldropp - så det blir till att kissa på varje timme.

När han vaknade ville han äntligen försöka äta. En halv macka. Yes!!! Ett glas O´boy till det. Men han är trött av att inte få sova sammanhängande mer än 1-1,5 timmar i sträck och av att han inte kan äta. Pappa kom till frukost och tog över vakan, så jag fick åka hem till flickorna och fixa med dem.

Bea fick ha sin kompis Sigge här och de lekte och hade kul. Allt ska hända på en gång. Allt från att skriva önskelistor till tomten till att dansa och hoppa i sängen. Var ute och lekte med snö och is. Jag röjde mest runt bland allt som behövs fixas med husshållsarbete och en dusch nån stans där mitt i. Senare kom vår vän Janne och hälsade på och stannade på middag. Det blev köttbullar med gräddsås och lingon. Sigge åt inte mindre än 10 st.

Sen åkte vi till Elias med en "doggybag" med köttbullar till honom - om han nu skulle bli lite sugen på att äta nåt.

Elias har sovit från och till hela dan och kräkt en gång. Bara varit uppe en kort stund i köket. Fått i sig lite lite mat. Inhalerat mot allt slem han har.

När vi kom sov han, men vaknade och blev klart gladare när vi kom. Satte sig i sängen och kunde tom äta lite till. Visade Sigge alla slangar han har i sig. Sa att allt han vill är att kunna äta. Rädd för att få en ny sond. Kämpar och tvingar sig till att försöka äta för att få slippa få sond. Suck! Vilken kämpe han är! Tur är det!

Av Familjen Edengrand - 23 november 2008 00:01

Senare på kvällen efter att vi ätit (inte Elias) blev Elias sämre. Fick ont i halsen och i bröstet. Fick svårt att andas. Inhalerade men tyckte ändå att han inte kunde andas ordentligt och hade ont i bröstet. Kunde inte prata. Sjuksköterskan gav honom syrgas och kallade på jourläkaren. Jag la mig hos honom i sängen och masserade honom. Läkaren som kom blev nog också lite skrämd. Vi upplever att "vanliga" läkare inte behärskar cancerbarnens symtom. I alla fall sa läkaren att hon skulle hämta en ficklampa - och återkom inte förrän efter ca 20 min - då hade hon även ringt onkologbakjouren och frågat hur han tänkte. Läkaren kom fram till att vi får stanna till i morgon. Vilket svar! Men jag förstår om det inte är lätt. Det är ju inte lätt för oss ens som är i det hela tiden. Jag tror inte Elias hela probleme är vanliga andningsproblem, utan att han har ångest. Det är väl inte så konstigt med allt han måste gå igenom och orka med. Elias är en mycket klok kille och förstår klart mer än vad vi kan fantisera om. Han vet hur sjuk han är. Varför skulle han annars tillåta sig utsattas för allt utan att klaga? Han vet att han måste för att överleva.

Av Familjen Edengrand - 22 november 2008 17:23

Elias har varit helt matt hela dagen. Inte ätit på hela förmiddagen, eftersom han mådde illa. Bara legat i sängen och varit ledsen av och till.  Trött av allt kissande. Storebror Anton kom med pappa och hälsade på, men orkade i alla fall inte ta sig upp. Senare på kvällen åt han lite kyckling - som kom upp tillsammans med sonden - igen. Är slemmig och får svårt att andas från och till. Just nu funderar vi. Elias mår illa och kräks. Ska han ha en ny sond som han i alla fall kräker upp eller ska vi avvakta lite och se om han mår lite mindre illa till bekostnad att han inte får någon näring i sig alls... Att "tvinga" honom till en sond känns som ett övergrepp att strunta i det gör att han får ännu mindre ork. Båda valen är otrevliga att välja.

Jag åkte hem till till flickorna på dagen och slängde i en tvätt och klippte Louise. (se bilden). Vi tyckte att hon blev jättefin. Sen åkte hon till en kille i Staffanstorp och Bea och jag stannade på vägen och handlade lite allt möjligt gott. Om nu Elias skulle kunna äta nåt. Det är ju lördagskväll. Tacos och gräddbullar, maränger och färsk ananas. Än så länge så kan han inte.

Nu på kvällen sa han "Bara gör mig frisk!"

Av Familjen Edengrand - 21 november 2008 21:01

Chrille fick iväg flickorna till skolan iförda vinterkläder. Beatrice hade hur kul som helst på skolan idag och Louise gick hem för att hon var rädd att sladda med cykeln. Härligt med lite vitt på alla tråkiga buskar och träd.

Elias sov länge idag. Helt matt. Morgonen tillbringade jag med att baka kärleksmums till alla barnen på avdelningen - dubbel sats så det räcker över hela helgen.

Fint besök kom förbi. 3 tjusiga tjejer från klassen och stilfulla "fröken" Annika. Vi satte allihop i arbete. Allt för att få upp Elias från sängen. Det blev till att baka drömmar - så alla kan sova gott i natt. 5 plåtar. Några drömmar lades i en burk som barnen får spara på tills på måndag. Mitt i allt rullande kom även Liliana och Stanislaw - våra fd goa grannar. Med sig hade de ett par svarta Foppatofflor i rätt storlek och en äkta NY-keps.

Efter att jag/Chrille hämtat upp Beatrice så hämtade vi Anton osså handlade vi lite god middag som vi tog med till sjukhuset. Louise dukade upp i köket medan jag fixade kyckling med pommes till alla utom Annette som beställt  ytterfilé. Innan maten var klar så ville Anton & Elias ha en macka med jordnötssmör vilket Elias åt med god aptit och inte nog med det, han åt ett kyklinglår som avslutning!!!Med tanke på att han inte ätit ordentligt på över 10 dar så blev man jätteglad!

Elias fick också ett urgulligt brev från Melanie. Han blev jätteglad!

Beatrice busade i snön utanför sjukhusentrén med Isabell (som oxå är på avd. 64). Dom gjorde snöänglar och kastade snöboll på Isabell's mamma och i avdelningens kök! Gissa om det blev blött. Men de hade med sig en busig syster från avdelningen som hjälpte dem att frakta in en hel bricka med snö.

Nu, efter att IDOL snart har ebbat ut, så är det dags för hemfärd och Annette tar förhoppningsvis sista natten innan permis med Elias. Hans värden är på väg ner men ännu saknas en bit innan läkarna är nöjda och kan ge Elias frisedel några dagar!


Av Familjen Edengrand - 20 november 2008 21:59

Idag var det sövning på programmet. Medan Elias var sövd fick han sin sond. Denna var klart mindre och kändes inte lika otäck. Så han hade efter att han kom tillbaka från operation 2 dropp och ett sondmatsdropp. Tyvärr mår han illa av medicinen och kräkte upp sonden igen... Så det blev till att sätta en ny. Elias bara satt helt stilla utan att röra en min. Sur och ledsen. Sa inte ett ord. Men han kan ju inte äta, så han har inte så stort val just nu. Dessutom är hans utbud av dricka begränsat så det kan han inte leva på. Får inte dricka läsk eller juice och mjölk. Kvar finns saft och vatten.

Idag har Elias inte varit ute ur sängen. Är helt matt av behandlingen och av att han inte fått näring i sig. När högdosmetrotrexaten nu är slut hoppas vi att han ska må bättre i morgon och orka mer. Vi håller tummarna att han inte kräker upp sonden i natt - för om den får sitta kvar får han i sig lite näring under natten (får detta som i dropp).

Beatrice har varit hos Sigge och lekt fram till "sena" kvällen. Kul för dem att vara tillsammans och göra lite roliga saker.

Nu ikväll ligger Elias och jag och tittar på "The fantastic four" - sen ska det bli skönt att sova mellan kisseturerna - ungefär varje timma - fram till lördag på ett ungefär. Zzz.

Av Familjen Edengrand - 19 november 2008 21:43

Idag har all behandling gått bra hittills - de sista i droppform cellgifterna ska gå in på 23 timmar och startades ikväll kl.18 Det blev ingen sövning utan det blir i morgon bitti vid 9 snåret, men det drar ibland ut på tiden.

Elias  har varit i skoaln och räknat lite sedan ringde avdelningen upp honom. Sondsättning. (En tunn slang som går från näsan ner till magsäcken). Elias äter inte och hans ork minskar i takt med det. Det gick urbra att sätta den, men det sökte honom så att känna slangen i halsen att han kräkte ut den i skolan... Så det blir till att sätta en ny i morgon under operation - en tunnare. När Elias kräkt ut den åt han en macka (!!!). Vill inte ha en ny sond, men han kommer inte klara sig utan. Hans läkare sa då att, få en sond kan ibland motivera till att börja äta även om man inte "kan".

Chrille och flickorna kom förbi på barncancerföreningens "fest" och åt lite god mat. Beatrice blev hämtad i skolan av sin kompis Sigge och hon blev så ledsen när hon åkte "hem" till sjukhuset att Sigge hämtar henne på skolan igen i morgon. Beatrice fällde också sina tårar när det var dax att åka hemhem - men "Bonde söker fru" väntade ju, så det blev nog bra ändå. Elias somnade strax innan "Bonden" var slut. Skönt för i natt blir det ett fasligt springande och kissa, mäta och mäta PH-värdet.

Ovido - Quiz & Flashcards